Tervetuloa oikikseen fuksi!

Tästä alkaa elämänne paras vuosi. Nyt on viimeistään aika tyhjentää mieli valintakoekirjojen ja ylioppilaskirjoitusten tuomasta ahdistuksesta ja ottaa ilo irti opiskelijaelämästä!

Fuksisyksy on oikkarin parasta aikaa ja silloin luodaan tärkeitä ystävyyssuhteita, jotka säilyvät läpi elämän. Älä siis ujostele, sillä siihen ei ole mitään tarvetta. Tule rohkeasti mukaan kaikkeen mahdolliseen! Vaikka jokin tapahtuma ei heti sytyttäisi, kannattaa silti tulla ainakin katsomaan meininkiä ja jos ei muuta, niin tutustumaan muihin fukseihin. Kaikki siis rohkeasti mukaan heti alusta asti!

Fuksiopas

Jotta pääsisit mahdollisimman sujuvasti alkuun opintotaipaleellasi, ovat fuksikapteenit koonneet teille Fuksioppaan. Se sisältää tietoa mm. asunnon etsimisestä, ainejärjestöstä, opinnoista ja ylipäätään Rovaniemestä. Vuoden 2023 Fuksiopas on julkaistu ja sitä päivitetään jatkuvasti ajankohtaisilla tiedoilla!

Pääset fuksioppaaseen tästä!

Fuksit

Fuksiksi kutsutaan korkeakoulujen ensimmäisen vuosikurssin ylioppilaita. Nimitys on lainattu saksasta, jossa Fuchs tarkoittaa kettua. Fukseja kutsutaan muissa korkeakouluissa mm. phukseiksi, mursuiksi, pupuiksi, smurffeiksi, pilteiksi, fetuksiksi, alphoiksi tai tapeiksi. Ensimmäisenä syksynään opiskelijat tutustuvat opintoihin ja ennen kaikkea opiskelijaelämään. Kummassakin heitä opastavat (omalla esimerkillään) tuutorit. Opiskelijaelämän tosi ammattilaisina ja oppaina fukseille toimivat uljaat fuksikapteenit.

Fuksipassi

Fuksivuoden aikana opiskelijoita rohkaistaan mukaan Artiklan toimintaan mm. fuksipassin avulla. Fuksipassi on eräänlainen tehtävälista, joka tulee suorittaa jos (ja kun) haluaa himoitun ja perinteikkään Artisti -haalarimerkin. Fuksikapteenit, sekä hallituksen jäsenet kuittaavat suoritetut tehtävät ja palkitsevat keväällä kaikista Artistimaisimmat Artistit haalarimerkillä. Artisti -merkkiä kannetaan ylpeydellä ja se on vertaansa vailla. Fuksikapteeneilla on täydellinen valta pisteiden jaossa ja he palkitsevat fukseja erityisen Artistimaisista teoista Artisti-pisteellä, joka on osana kruunaamassa fuksipassin täyttymistä.

Fuksikapteenit

Edellisen vuoden fuksikapteenit valitsevat aina seuraajansa, tulevat fuksikapteenit. Heidän tehtäviinsä kuuluu juhlien järjestäminen sekä fuksien tutustuttaminen toisiinsa. Kapteenit ovat siis tarkasti valittu ansiokkaasta toiminnasta omana fuksivuotenaan ja he ovat tehtävässään vain ja ainoastaan fukseja varten. Fuksikapteenit opastavat fukseja läpi railakkaan ja hilpeän fuksivuoden temmellysten. Vapaa-ajan aktiviteetit ovat siis fuksikapteenien alaa.