Vuosijuhlaetiketti

Kuva vuosijuhlilta

Perinteisesti Artiklan vuosijuhlaa vietetään lokakuun lopussa. Vuosijuhla on ainejärjestön vuoden arvokkain juhla, minkä tulee näkyä niin juhlavieraiden pukeutumisessa kuin käytöksessäkin. Etiketti on tarkoitettu ohjeeksi, jonka tunteminen auttaa ymmärtämään juhlaan liittyviä perinteitä ja saamaan siten taianomaisesta juhlasta kaiken irti. Etiketin noudattamista ei kannata hermostuneena jännittää – hyvillä käytöstavoilla pääsee pitkälle. Huomioithan siis avecisi, pöytäseurueesi ja muut juhlavieraat.

On siis aika juhlia Artiklaa!

Pukeutuminen

Vuosijuhlapukeutumisen etiketin perustan muodostaa pukukoodi ”frakki tai tumma puku”. Pukukoodin mukaisesti tilaisuuteen voi pukeutua siten, frakkiin, tummaan pukuun, juhlavasta materiaalista valmistettuun iltapukuun tai täyspitkään juhlapukuun. Lisäksi päällystakki kannattaa valita juhlan tyylin mukaan.

Smokki tai muut variaatiot eivät ole etiketin mukainen vaihtoehto frakille. Frakkiin kuuluu musta hännystakki, housuissa silkkisivunauhat, valkea liivi, rintamuksesta kovitettu valkoinen pystykauluksinen paita, valkoinen solmuke, yksinkertaiset kalvosimet, mustat sukat ja kiiltonahkakengät. Frakin kanssa voidaan käyttää valkoista taskuliinaa. Rannekello ei kuulu frakin kanssa käytettäväksi (oikea vaihtoehto on taskukello). Frakin voi halutessaan vuokrata syksyllä Artiklan kautta ennen vuosijuhlia.

Tumman puvun tulee olla tavallista arkipukua juhlavampi yksi- tai kaksirivinen ja kaksi- tai kolmiosainen. Väriltään juhlapuvun tulee olla kuvioton sekä musta, erittäin tumman harmaa tai syvän tumman sininen. Liituraitapuku on siis syytä jättää muuhun tilaisuuteen. Juhlapuvun taskuliina ja paita ovat valkoisia. Solmio hillityn värinen ja mahdolliselta kuvioinniltaan maltillinen. Mustaa kuviotonta solmiota käytetään lähinnä hautajaisissa. Kengät ovat mustat koristelemattomat nauhakengät.

Iltapuvun tai täyspitkän juhlapuvun tulee olla juhlavaa materiaalia ja asun avoimuudessa kannattaa huomioida juhlan arvokas tyyli. Puvun yksityiskohdat ja asusteet ovat vapaasti valittavissa eleganssi huomioiden. Asukokonaisuutta voikin halutessaan täydentää esimerkiksi tavanomaista näyttävämmillä koruilla, huiveilla tai pitkillä, kyynärpäiden ylittävillä hansikkailla. Hansikkaita käytettäessä sormukset puetaan hansikkaiden alle, rannekorut ja sirot korukellot päälle. Alkumaljat ja tanssin voi suorittaa käsineet kädessä mutta on soveliasta riisua ne ruokailun ajaksi. Iltapuvun tai täyspitkän juhlapuvun kanssa käytettävät kengät ovat umpikärkiset. Juhlalaukku on asuun sopiva, pieni ja olkahihnaton. Pöydässä istuessa iltalaukku lasketaan syliin, ei pöydälle.

Etiketin mukaisesti vapaana hulmuavat pitkät hiukset eivät kuulu vuosijuhlaan. Olkapäille ulottuvat ja sitä pidemmät hiukset kiinnitetään ylös.

Akateemiset kunniamerkit

Akateemiset ansiomerkkejä kannetaan puvun vasemmassa rintamuksessa. Ansiomerkkien ja kv-mitalien kanssa ei käytetä taskuliinaa.

Ainejärjestönauha

Artikla ry:n jäsenillä on oikeus kantaa vuosijuhlassa Artiklan ainejärjestönauhaa, joka kruunaakin Artistin juhla-asun.

Frakin kanssa nauha puetaan kulkemaan oikealta olkapäältä viistosti alas vasemmalle. Nauha puetaan liivin alle ja pukuun pukeuduttaessa se kulkee solmion päältä. Ilta- tai juhlapuvun kanssa ainejärjestönauha voidaan pukea joko ruusukkeeksi vasempaan rintaan tai kulkemaan ylhäältä vasemmalta alas oikealle. Iltapuvun kanssa ainejärjestönauha kulkee yleensä vartalon ympäri, ellei sitä solmi ruusukkeeksi. Nauhan ei tulisi koskaan koskettaa paljasta ihoa.

Artiklan ainejärjestönauhaa voi ostaa Artiklan toimistolta. Mukaan saat tarvittaessa ohjeet nauhan solmimisesta ruusukkeeksi.

Vuosijuhlamarsalkat

Vuosijuhlamarsalkan tehtävä on kunniatehtävä, johon pyydetään perinteisesti opinnoissaan loppuvaiheeseen edenneitä entisiä ainejärjestöaktiiveja. Vuosijuhlamarsalkat toimivat tilaisuuden juontajina ja heidän antamia ohjeita tulee noudattaa. Marsalkat tunnistaa vuosijuhlamarsalkkanauhasta sekä marsalkoiden sauvasta.

Laulunjohtaja

Vuosijuhlassa lauletaan myös yhteislauluja. Laulunjohtaja aloittaa laulut ja johtaa laulua, laulujen sanat löytyvät pöytäohjelmista. Laulunjohtaja vie illan ohjelmaa eteenpäin pitämällä myös omia välipuheenvuorojaan laulannan yhteydessä.

Juhlan kulku

Cocktail-tilaisuus

Vuosijuhlien virallinen osio koostuu iltajuhlasta, jota edeltää vapaamuotoinen cocktail-tilaisuus. Sen aikana voi virittäytyä juhlatunnelmaan lasillisella kuohuvaa, keskustella tuttavien kanssa sekä ikuistaa oman ja juhlaseuran vuosijuhlaloiston valokuvauspisteellä. Iltajuhlasta ei ole soveliasta myöhästyä, joten juhlaan tulee saapua hyvissä ajoin.

Iltajuhla

Iltajuhlan aluksi vuosijuhlavieraat seisovat oman tuolinsa takana. Oma pöytä löytyy plaseerauskartasta illallissalin ulkopuolelta. Iltajuhla alkaa lippujen saapumisella ja marsalkoiden tervehdyksellä. Lippuairueiden poistumisen jälkeen voi istuutua. Hyvien tapojen mukaisesti tulisi huomioida oikealla istuva avec ja muut lähellä istuvat pöytäseurueen jäsenet avustamalla heitä tarvittaessa istuutumaan. Lisäksi on kohteliasta esittäytyä niille pöytäseurueen jäsenille, joita ei entuudestaan tunne.

Illallinen

Iltajuhla sisältää kolmen ruokalajin illallisen ruokajuomineen sekä juhlakahvin ja avecin. Erityisruokavalioista ja allergioista on syytä ilmoittaa etukäteen illalliskortin hankinnan yhteydessä. Tarjoilun alettua on kohteliasta odottaa, että kaikki pöytäseurueen jäsenet ovat saaneet annoksensa ennen ruokailun aloittamista. Lämpimän pääruoan voi kuitenkin aloittaa, kun vierustoverit ovat saaneet annoksensa. Ensimmäiseksi käytetään uloimmaksi katettuja aterimia. Illalliskortti sisältää muutaman kierroksen juhlajuomaa ja tarvittaessa juotavaa voi myös ostaa paikan päältä. Lautasliinasta taiteltavien konjakkikorvien aika on vasta jälkiruuan saapuessa.

Ohjelma

Iltatilaisuuden ohjelma koostuu puheista, esityksistä, palkitsemistilaisuudesta ja yhteislauluista. Puheiden, puheenvuorojen ja esitysten aikana tulee kunnioittaa puhujaa ja esiintyjää. Näiden aikana ei ole sopivaa keskustella, syödä tai juoda. Erityisen paheksuttavaa on nousta paikaltaan esitysten tai puheiden aikana. Omalle paikalle palaaminen on kohteliasta ajoittaa hyvän tavan mukaisesti esityksen tai puheenvuoron päättymiseen. Puheiden päätteeksi on tapana kohottaa malja. Perinteisesti iltatilaisuudessa kuullaan puheet ainakin vuosijuhlaan erikseen pyydetyltä ansioituneelta juhlapuhujalta, Artiklan hallituksen puheenjohtajalta sekä tiedekunnan edustajalta. Juhlien loppuvaiheeseen on varattu aika vapaalle sanalle. Vapaan sanan puheenvuorot tulee kuitenkin varata etukäteen taukojen aikana.

Vuosijuhlassa palkitaan Artiklan toiminnassa ansioituneita henkilöitä muun muassa ansiomerkein. Suosiota ansiomerkkien saajille saa osoittaa jopa seisten.

Vuosijuhlaan kuuluu olennaisena osana sitseiltä tuttujen juomalaulujen yhteislaulaminen laulunjohtajan johdolla. Laulunjohtajalle voi myös esittää halutessaan laulutoiveita. Tuoleilla ja pöydillä seisominen on sitseistä poiketen kiellettyä. Laulun lopuksi skoolataan. Akateemisissa iltajuhlissa laseja ei kilistetä ja tyhjällä lasilla skoolaamista ei katsota hyvällä, joten kannattaa huolehtia, että lasissa on jatkuvasti pieni skoolausvara. Perinteisesti miehet skoolaavat kohottamalla lasinsa ensin oikealle, sitten vasemmalle ja lopuksi vastapäätä istuvalle ja naiset toimivat päinvastoin. Marsalkat voivat ohjeistaa skoolauksessa myös toisin tai pöytäseurueessa voidaan sopia yhdessä plaseeraukseen sopivasta skoolaustavasta. Tärkeintä on joka tapauksessa katsoa silmiin henkilöä, jota kohden maljansa nostaa.

Tauot ja konferenssit

Tauoille saa poistua vain pöytäohjelmiin merkittyjen taukojen aikana. Jos omalta paikalta poistumiseen tulee kuitenkin pakottava tarve muulloin, poistuminen on tehtävä huomiota herättämättä ja pöytäseurueelle pahoitellen eikä missään nimessä puheiden tai esitysten aikana.

Onpa erityisesti pohjoismaalaisten vuosijuhlavieraiden keskuudessa esiintynyt myös spontaania konferenssiperinnettä, jonka aikana siirrytään naistenhuoneeseen tyhjentämään taskumatteja. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että etikettiä ajatellen ei kannata ottaa esimerkkiä pohjoismaalaisista juhlavieraista, sillä omien juomien nauttiminen anniskelualueella on kiellettyä.

Tanssit

Iltajuhla päättyy paritansseihin, joten ennen vuosijuhlille lähtemistä onkin hyvä kerrata valssin ja tangon perusaskelkuviota, tosin vapaampikin tulkinta toimii kyllä. Povitaskuun tai juhlalaukkuun kannattaa varata mukaan myös kynä, sillä pöytäkortissa on varattu tilaa kirjoittaa ylös tanssipartnereiksi lupautuneiden nimet. Ensimmäinen tanssi varataan omalle avecille.

Vuosijuhlien jatkot

Vuosijuhlista järjestetään kuljetus vuosijuhlien virallisille jatkoille, joilla viimeistään kannattaa löysätä rusettia, ehkä vaihtaa iltapuku lyhyempään helmaan ja heittää etiketti nurkkaan! Ilonpitoa jatketaan aamuun saakka. Mutta NÄR BÖRJAR SILLIS?!

Akateeminen silliaamiainen

Vuosijuhlaa seuraava aamu saattaa valjeta monelle melko voimattomana. On siis aika suunnata hakemaan helpotusta perinteiselle akateemiselle silliaamiaiselle eli tuttavaisemmin sillikselle. Sillis on ehdottomasti oma taiteenlajinsa, jolle kannattaa antaa kaikkensa! Vuosijuhlat on silliksen pre-partyt, joten kannattaa vetää haalarit jalkaan ja päästää sisäinen silliseläimesi valloilleen – nyt on pääpäivä!

…Tai vuosijuhlaetiketti pähkinänkuoressa: