Vuosijuhlaetiketti

Vuosijuhla on ainejärjestön vuoden arvokkain juhla, mikä näkyy niin pukeutumisessa kuin käytöksessäkin. Etiketti on tarkoitettu ohjeeksi, ja sen tunteminen auttaa ymmärtämään juhlaan liittyviä perinteitä ja näin saamaan juhlasta kaiken irti. Etiketin noudattamista ei kannata hermostuneena jännittää – hyvillä käytöstavoilla pääsee pitkälle.

On siis aika juhlia Artiklaa!

Juhlan kulku tiivistetysti & cocktail-tilaisuus

Iltajuhla sisältää kolmen ruokalajin illallisen, puheita sekä esityksiä, ja se päättyy tansseihin. Iltajuhlaa edeltää cocktailtilaisuus, jonka aikana voi virittäytyä juhlatunnelmaan lasillisella kuohuvaa sekä käydä ikuistamassa oman ja juhlaseuran vuosijuhlaloiston valokuvauspisteellä.

Pukeutuminen

Miehet

Miehet pukeutuvat vuosijuhlassa frakkiin tai tummaan pukuun (tosin joidenkin mielestä frakki on ainoa oikea valinta). Smokki ei missään nimessä käy. Myös päällystakki kannattaa valita juhlan tyylin mukaan.

Frakkiin pukeutuessa kannattaa huomioida, että kengät ovat mustat kiiltonahkakengät eikä frakin kanssa käytetä rannekelloa (oikea valinta on taskukello). Frakin voi vuokrata Artiklan kautta ennen vuosijuhlia.

Miehen juhlapuvun tulee olla selvästi arkipukua juhlavampi. Tumma puku voi olla yksi- tai kaksirivinen ja kaksi- tai kolmiosainen. Väriltään juhlapuku on musta, erittäin tumman harmaa tai syvän tumman sininen, ja se on kuvioton. Liituraitapuku on siis syytä jättää muuhun tilaisuuteen. Juhlapuvun paita ja taskuliina ovat valkoisia. Solmio on hillityn värinen ja mahdollinen kuviointi maltillinen. Mustaa kuviotonta solmiota käytetään lähinnä hautajaisissa. Kengät ovat mustat, koristelemattomat nauhakengät.

Naiset

Naisilla frakki tai tumma puku -pukukoodi tarkoittaa iltapukua tai täyspitkää juhlapukua. Iltapuvun tulee olla juhlavaa materiaalia, ja mekon avoimuudessa kannattaa huomioida tilaisuuden arvokas tyyli. Juhlalaukku on pieni ja olkahihnaton. Pöydässä istuessa laukun paikka on sylissä, ei pöydällä. Eleganssi ja arvokas tyyli on hyvä ottaa huomioon myös korujen valinnassa. Kengät ovat umpikärkiset. Pitkät hiukset kiinnitetään ylös kampaukseksi.

Akateemiset kunniamerkit

Akateemisia ansiomerkkejä kannetaan juhlapuvun vasemmassa rintamuksessa. Kunniamerkkien kanssa ei käytetä taskuliinaa.

Ainejärjestönauha

Artikla ry:n jäsenillä on oikeus kantaa vuosijuhlassa Artiklan ainejärjestönauhaa. Miehet pukevat nauhan kulkemaan oikealta olkapäältä viistosti alas vasemmalle. Nauha puetaan liivin alle, ja pukuun pukeuduttaessa se kulkee solmion päältä.

Naiset voivat pukea ainejärjestönauhan joko ruusukkeeksi iltapuvun rintaan vasemmalle puolelle tai kulkemaan ylhäältä vasemmalta alas oikealle. Naisilla ainejärjestönauha kulkee yleensä koko ylävartalon ympäri, jos sitä ei taittele ruusukkeeksi. Nauhan ei tulisi koskettaa paljasta ihoa.

Artiklan ainejärjestönauhaa voi ostaa Artiklan toimistolta.

Iltajuhlan aluksi

Iltajuhlan aluksi vuosijuhlavieraat seisovat oman tuolinsa takana. Oma pöytä löytyy plaseerauskartasta illallissalin ulkopuolelta. Iltajuhla alkaa lippusaattueen saapumisella ja marsalkoiden tervehdyksellä. Miesten on kohteliasta auttaa pöytäavecinsa eli oikealla puolellaan istuva daami istumaan. Sen jälkeen on kohteliasta auttaa myös vasemmalla puolella istuvaa daamia, mikäli hänellä ei ole omaa avecia taikka hänen avecinsa on moukkamaisesti jättänyt neidon oman onnensa nojaan iltapuvun ja tuolin kanssa.

Vuosijuhlamarsalkat

Vuosijuhlamarsalkan tehtävä on kunniatehtävä. Vuosijuhlamarsalkat ovat tavallisesti opinnoissaan loppuvaiheeseen edenneitä entisiä ainejärjestöaktiiveja. Vuosijuhlamarsalkat toimivat tilaisuuden juontajina, ja heidän antamia ohjeita tulee noudattaa. Marsalkat tunnistaa vuosijuhlamarsalkkanauhasta sekä marsalkoiden sauvasta.

Laulunjohtaja

Vuosijuhlassa lauletaan myös sitseiltä tuttuja juomalauluja. Laulunjohtaja aloittaa laulut ja johtaa laulua. Laulunjohtajalle voi esittää myös laulutoiveita. Laulujen sanat löytyvät pöytäohjelmista. Laulun lopuksi skålataan. Miehet kohottavat lasinsa ensin oikealla puolellaan istuvalle, sen jälkeen vasemmalle ja lopuksi vastapäätä istuvalle, ja naiset toimivat päinvastoin. Skålatessa on kohteliasta katsoa silmiin. Laseja ei kilistetä. Tyhjällä lasilla skålaamista ei katsota hyvällä, joten kannattaa huolehtia, että lasissa on jatkuvasti pieni skålausvara.

Ensimmäiseksi lauletaan perinteisesti Helan går ensimmäiselle snapsille.

Illallinen

Vuosijuhlilla tarjoillaan kolmen ruokalajin illallinen illallisjuomineen. Muistathan ilmoittaa mahdollisista erityisruokavalioistasi ja allergioistasi ilmoittautumisen yhteydessä tai osoitteeseen vuosijuhlat@artikla.fi.

On kohteliasta odottaa, että kaikki pöytäseurueen jäsenet ovat saaneet annoksensa ennen ruokailun aloittamista. Lämpimän pääruuan voi kuitenkin aloittaa, kun vierustoverit ovat saaneet oman annoksensa. Ensimmäiseksi käytetään uloimmaksi katettuja aterimia.

Jano tuskin pääsee vuosijuhlilla yllättämään, sillä illalliskortin hintaan kuuluu myös muutama kierros juhlajuomaa, ja tarvittaessa juotavaa voi ostaa myös paikan päällä baarista.

Puheet, puheenvuorot ja esitykset

Puheiden, puheenvuorojen ja esitysten aikana tulee kunnioittaa puhujaa ja esiintyjää. Näiden aikana ei siis ole sopivaa keskustella, syödä tai juoda. Erityisen paheksuttavaa on nousta paikaltaan puheiden tai esitysten aikana. Omalle paikalle ei myöskään ole kohteliasta palata kesken puheen tai esityksen, vaan on hyvän tavan mukaista odottaa niiden loppumista sivussa. Puhujien puheidensa laatimiseen käyttämää aikaa on siis syytä kunnioittaa.

Myös puheiden päätteeksi on tapana kohottaa malja.

Juhlien loppuvaiheeseen on perinteisesti varattu oma osuutensa vapaalle sanalle. Vapaan sanan puheenvuorot tulee kuitenkin varata etukäteen vuosijuhlamarsalkoilta, jotka jakavat ne konferenssien aikana.

Tauot eli konferenssit

Tauoille saa poistua vain pöytäohjelmiin merkittyjen taukojen aikana. Jos omalta paikalta poistumiseen tulee kuitenkin pakottava tarve muulloin kuin tauon aikana, se on tehtävä huomiota herättämättä ja pöytäseurueelle pahoitellen eikä missään nimessä puheiden tai esitysten aikana. Omalle paikalle palaamista tulee odottaa käynnissä olevan ohjelmanumeron loppumiseen.

Onpa erityisesti pohjoismaalaisten vuosijuhlavieraiden parissa esiintynyt myös spontaania conference-perinnettä, jonka aikana suunnataan naisten vessaan tyhjentämään taskumatteja. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että etikettiä ajatellen ei kannata ottaa mallia nordiska gästereistä ja omien juomien nauttiminen anniskelualueella on kiellettyä.

Lautasliinasta taiteltavien ns. konjakkikorvien aika on vasta jälkiruuan jälkeen.

Ansiomerkkien jako

Vuosijuhlassa palkitaan Artiklan toiminnassa ansioituneita henkilöitä muun muassa ansiomerkein. Suosiota ansiomerkkien saajille saa osoittaa jopa seisten.

Tanssit

Iltajuhla päättyy tansseihin. Ennen vuosijuhlille lähtemistä onkin hyvä kerrata valssin ja tangon perusaskelkuviot, tosin vapaampikin tulkinta toimii kyllä. Frakin povitaskuun tai juhlalaukkuun kannattaa varata mukaan myös kynä, sillä pöytäkortissa on varattu tilaa kirjoittaa ylös tanssipartnereiksi lupautuneiden nimet. Ensimmäinen tanssi varataan omalle avecille.

Vuosijuhlien jatkot

Vuosijuhlapaikalta järjestetään kuljetus jatkoille, jolla viimeistään kannattaa löysätä frakin rusettia, ehkä vaihtaa iltapuku lyhyempään helmaan ja heittää etiketti nurkkaan. Mutta NÄR BÖRJAR SILLIS?!

Akateeminen silliaamiainen

Vuosijuhlaa seuraava aamu saattaa valjeta monelle melko voimattomana. On siis aika suunnata hakemaan helpotusta perinteiselle akateemiselle silliaamiaiselle eli tuttavallisemmin sillikselle. Sillis on ehdottomasti oma taiteenlajinsa, jolle kannattaa antaa kaikkensa. Vedä siis haalarit jalkaasi ja päästä sisäinen silliseläimesi valloilleen ‒ nyt on pääpäivä!

Tai vuosijuhlaetiketti pähkinänkuoressa:

ARTIKLAN JUHLIEN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT

1) Älä nauti enempää kuin väkisin saat itseesi ahdettua.
2) Jokainen syö omalta lautaseltaan ja juo omasta lasistaan, jos muistaa.
3) Tyttö/poikaystävät ja laulukirjat on palautettava viimeistään seuraavana arkipäivänä.
4) Ovet, joissa on korkeat kynnykset, ovat ikkunoita.
5) Jos huone alkaa pyöriä, valita Artiklan puheenjohtajalle.
6) Keskity kangerteleviin ja epäselviin tyyppeihin.
7) Vältä ruuhkaa pöydän alla.
8) Ne, jotka eivät käytä spiritusta, antavat osuutensa juhlatoimikunnalle.
9) Kaikki keskustelu, joka sivuaa opiskelua, on ehdottomasti kielletty.
10) Ole iloinen ja vältä käsikähmää.

(Digesta 3/91)