Oikeudelliset tiedonlähteet

Saitko tehtäväksi oikeustapauksen tai juridiikkaan liittyvän kirjoitelman? Entä mistä löytyvät tenttikirjat sähköisinä versioina? Alle on koottu lista tärkeimmistä oikeudellisista tiedonlähteistä. Pääset näihin kaikkiin ilmaiseksi suoraan yliopiston koneilta. Pääset myös omalta koneeltasi ilmaiseksi kaikkiin näihin LUC-Finnan kautta.

Finlex

Lainsäädäntö, oikeuskäytäntö, valtiosopimukset, hallituksen esitykset, viranomaisten päätökset ja määräykset, työehtosopimukset sekä säädösvalmistelujulkaisut.

Hyödyllisenä lisänä Finlex sisältää myös lakien käännökset englanniksi, ruotsiksi ja joillekin muille kielille. Tämä helpottaa huomattavasti kirjoittamista vierailla kielillä.

Muistathan tutustua myös Edilex ja Suomenlaki.com -palveluihin, sillä ne tarjoavat monipuolisemmat hakutyökalut sekä viitteitä muuhun lainsäädäntöön ja oikeuskäytäntöön. Lainkohdan alla näkyy siis esim. siihen liittyvät KKO:n ratkaisut.

EUR-lex

EU:n oikeus (EU:n perussopimukset, direktiivit, asetukset, päätökset, konsolidoitu lainsäädäntö jne.); EU:n oikeuskäytäntö (tuomiot, määräykset jne.); valmisteluasiakirjat (säädösehdotukset, raportit, vihreät ja valkoiset kirjat jne.); kansainväliset sopimukset, EFTA-asiakirjat, muut julkiset asiakirjat. Myös Euroopan unionin virallinen lehti.

Oikeuskäytäntö kirjallisuudessa (FOKI)

Oikeuskäytäntö kirjallisuudessa-kokoelma sisältää kotimaisia ja eurooppalaisia tuomioistuinratkaisuja koskevia viittauksia suomalaisesta oikeuskirjallisuudesta. Tällä voi siis katsoa mitä tietystä tuomioistuinratkaisusta on aikaisemmin kirjoitettu.

Erinomainen työkalu oikeustapausanalyyseja varten. Kirjoita esim. KKO:n ratkaisun numero ja saat listan siitä, missä kirjassa ja millä sivuilla kyseistä tapausta on käsitelty.

EDILEX

Lainsäädäntö ja oikeuskäytäntö viitteineen. Myös EDITAn verkkokirjahylly juridiikasta.

Suomenlaki.com

Lainsäädäntö ja oikeuskäytäntö viitteineen.

Talentum Fokus

Talentumin verkkokirjahylly juridiikasta.

LUC-Finna (etäkäyttö ja tenttikirjat sähköisenä)

Kaikki Lapin yliopiston ja Lapin AMK:n kirjaston verkkoaineistot. Tätä kautta myös pääset kotikoneellasi kaikkiin ylhäällä lueteltuihin palveluihin.

Tietokannat tieteenaloittain

Kaikki Lapin yliopiston ja Lapin AMK:n kirjaston verkkoaineistot selkeämmin lajiteltuina. Löytyy suoraan kaikki kotimaiset ja ulkomaiset juridiikan verkkokirjahyllyt ja muu sähköinen aineisto.

 

Lagrummet

Ruotsin lainsäädäntö, esityöt ja oikeuskäytäntö

Lovdata

Norjan lainsäädäntö, esityöt ja oikeuskäytäntö

Retsinformation

Tanskan lainsäädäntö, esityöt ja oikeuskäytäntö