Kirjoita Digestaan

Onko sinulla asiaa artisteille? Osaatko ennustaa tulevaisuuden Lapin yliopistolle? Mitä muut tiedekunnat ajattelevat oikkareista? Olivatko jotkin bileet unohtumaton kokemus? Ovatko oikeustieteilijät Suomen tulevia kuninkaita? Digestaan kirjoitetaan muun muassa edellä mainitun kaltaisista aiheista ja paljon muustakin. Mikäli sinulla siis on jotain sanottavaa artiklalaisille, päästä luovuutesi valloilleen ja kirjoita Digestaan.

Kirjoittajaksi pääset ottamalla yhteyttä päätoimittajaan: digesta(at)artikla.fi

Tervetuloa toimitustiimiin!

Ohjeita jutun kirjoittajalle

Parhaan lopputuloksen saamiseksi tutustu ensin näihin ohjeisiin.

Ulkoasu

Otsikoi selkeästi, lyhyesti ja ytimekkäästi. Käytä väliotsikoita, jos juttu on pitkä (n. A4) tai vaatii sitä muutoin. Tee selkeä ja napakka kappalejako. Fontiksi sopii Times New Roman, Arial tai vastaavat yleiskäytössä olevat kirjaintyypit ja fontin kooksi 12pt. Kaikki muu asettelu on turhaa.

Juttu

Sopiva pituus n. vajaa A4. Käytä hyvää ja selkeää yleiskieltä sekä selkeitä virkkeitä, jotka eivät koostu sadasta sanasta. Muista valita näkökulma, ja käsittele juttuasi johdonmukaisesti valitsemastasi näkökulmasta. Pidä mielessä kohderyhmä, jolle kirjoitat. Panosta erityisesti alkuun ja loppuun; napakka alku herättää mielenkiinnon, loppu taasen jää päällimmäisenä mieleen. Myöskään huumori ei ole pahasta. Jokainen kirjoittaja vastaa itse tekstistään ja sen sisällöstä. Tarkista lopuksi ennen lähettämistä kirjoitusvirheet ja juttu kokonaisuutena. Anna äänesi kuulua!

Kuvat

Kuvat JPEG-muodossa. Resoluution tulee olla riittävän suuri, jotta kuva on painokelpoinen (tavallisella digikameralla otetuissa kuvissa on useimmiten riittävä resoluutio). Liitä mukaan mielellään useampi kuva, jotta on tarpeen tullen valinnanvaraa. Muista kysyä lupa kuvien käyttöön sekä valokuvaajalta että kuvassa olevilta henkilöiltä. Lähetä kuvan lisäksi myös kuvaajan nimi ja mahdollinen kuvateksti. Älä liitä kuvaa artikkeliisi, vaan lähetä se erillisenä liitetiedostona.

Tiedostomuoto

Jos pystyt, tallenna teksti RTF-tiedostona. (Wordissa: Tallenna nimellä > avautuneesta valikosta alhaalta tallennusmuodon valinta > selaa ja etsi RTF > tallenna).

Vakipalstat

Pääkirjoitus, pj-palsta ja muut vastaavat: sujuvan ja ennakoitavan taiton vuoksi tekstin pituus on 2300-2500 merkkiä välilyönteineen. Otsikoi kirjoituksesi.

Muuta huomioitavaa

Lehden toimitus saattaa muokata/viimeistellä juttuasi. Tämä kohdistuu kuitenkin lähinnä kielivirheisiin, lauserakenteisiin yms.

Haalarimerkki

Digestan toimittamiseen osallistumalla voi tienata itselleen himoitun Digesta-haalarimerkin. Haalarimerkkiä ei voi saada muulla tavalla. Edellytyksenä haalarimerkin saamiselle on esimerkiksi lehteen kirjoittaminen, valokuvaaminen tai kuvittaminen. Riittävästä työpanoksesta kannattaa sopia päätoimittajan kanssa.